4-5 Meiviering op Werkenrodeschool

Ik werd een paar weken geleden gevraagd om iets te schrijven over de oorlog. Ze zeiden: laat je gevoel maar helemaal komen in het stuk, dan laten we ons verrassen. Nou, zo gezegd zo gedaan. Het stuk is vandaag voorgedragen op de Canadese begraafplaats in Groesbeek door een schoolgenoot.

####

Ik zat vanmorgen te denken: wat zou er gebeuren als er morgen in de krant staat: Er is geen oorlog meer. Een hele logische gedachtegang, die voor de meeste mensen, het meeste voor de hand ligt. Maar tegenwoordig schieten ze iemand neer voor geld, omdat ze geen goede raad meer krijgen van onze Lieve Heer. Er wordt alleen maar gekeken naar ras, kleur of geaardheid. Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit. Dat vind ik wel boeien. Ik hoop daarom dat er meer muzikanten en artiesten de liefde zullen gaan bezingen. Want we zijn ten slotte allemaal ter aarde gekomen door dat gegeven. En dat we elkaar allemaal lief zullen hebben en omhelzen omdat we er voor elkaar zijn. Dat zou pas een ideale wereld zijn. Wees eens dankbaar voor het feit dat we een vrij leven hebben, en eer de soldaten van toen…. Ja, ik weet het zeker, dit zullen wij nooit meer doen.