Presentatie van leven en dood


Dat er zoveel manieren zijn van leven, ben ik te weten gekomen nadat ik een leerling van onze school een aantal vragen stelde met betrekking tot zijn leven. Het waren volgens mij wel pakkende vragen, want hij draaide met zijn ogen. Hij was een PowerPoint aan het voorbereiden over zijn leven voor leerlingen van Hogeschool. De kerel gaf de nadruk aan alles wat hij heel moeilijk vond. Had tijdlijn gemaakt van zijn leven met daarin: Alleen leven, alsof hij niemand om zich heen heeft. Dus mijn begeleider en ik vragen aan hem: Wat bedoel je daar nu mee? Hij zegt: het is een hele stap voor mij geweest om naar voortgezet onderwijs te gaan, want daar kwam bij kijken dat ik op mezelf moest gaan wonen, en mijn ouders niet meer in beeld zullen zijn. En als de jongen ergens op andere school is, vindt hij het op dat moment heel vet, als hij uit dat sfeertje is, baalt hij omdat hij meent dat hij het niet kan waarmaken wat daar gebeurd. Terwijl als ik daar ben geweest, zeg ik: Wat was- en is dat lekker. Aan het einde van de presentatie vraag ik hem: Waarom zit er zoveel negativiteit in? Zei hij de mooie woorden: Ik begrijp je