Oorlog zonder pardon

Ik zat vanmorgen te denken: wat zou er gebeuren als er morgen in de krant staat: Er is geen oorlog meer. Een hele logische gedachtegang, die voor de meeste mensen, het meest voor de hand ligt. Toch ga ik graag naar de frietkraam voor een frietje oorlog die dan zonder geweld in mijn bakje wordt gedropt, maar wel geweldig lekker is. Want het was een pittige hap, en een bittere bal, zei degene die mij het frietje oorlog voert. Vroeger toen vis nog met een F werd geschreven, (dat vind ik heel raar klinken, als ik een fiscus) deden mijn vader en ik mee met Kinder VakantieWerk Neer, was geen kinderarbeid. Ik weet nog: we waren met mijn groep in het bos en vader moest heel nodig plassen. Hij ging wildplassen en ik ging mee. Dus hij zette mij tegen de afgrond, en binnen een paar seconden, zei ik de legendarische woorden: dag vader…. En heel even kon ik vliegen. En toen zat ik met mijn bek vol zanden. 1945, de bevrijding kwam om kwart voor 8, dus de meeste mensen zaten eten te bereiden op de zogenaamde iPad 0, snijplank. Maar ze hadden er een iPodje van gemaakt. Ze hoorde de toeters van de Amerikaanse Jeeps, en bigbandmuziek van Glenn Miller, die uit de speakers kwam. Wel alleen zijn muziek kwam eruit, niet hijzelf. En ze schreeuwde allemaal: we zijn In The Mood, dat is een stuk van hem.